sobota 20. novembra 2010

Workshop/Müller/Antigona

Workshop. Každý ho zažil, každý o ňom hovorí... Ako je teda možné, že som ešte na žiadnom nebol? - povedal som si pri mojej malej súkromnej obhajobe účasti na Focus: Antigona.
Nechcem hovoriť o tom, ako workshop prebiehal, ale v skratke išlo o rozličné spôsoby ,,moderného“ inscenovania antickej drámy (nielen Antigony), s nulovým zásahom do textu. Školiteľ, charizmatický a nesmierne vtipný Stephan Müller sa ďalej sústredil na prácu so zborom, na rôzne koncentračné cvičenia, čo vyvrcholilo do praktického výsledku- zinscenovať úvodný dialóg Antigony a Ismény (spôsoby boli rôzne, v mojom prípade site specific- na dámskych toaletách). Müller svoje techniky a cvičenia vždy demonštroval záznamami zo súčasných alebo starších incenácií antických drám.
Chcem ale hovoriť o nesmiernej dôležitosti aktivít podobného charakteru. Myslím, že tých pár dní strávených v skúšobni -1.6 potvrdilo dôležitosť neustáleho konfrontovania rozličných divadelných myslení. Müller, sám šokovaný z konzervatívneho rozmýšľania divadelníkov na Slovensku, nám otvoril dvere k ďalším a ďalším dverám, ktoré by sme mali čo najskôr začať objavovať a zbaviť sa striktnosti a realistickosti K.S.S. Divadlo je bezodná studňa neustále odhaľujúca nové a nové možnosti a je zlé, pokiaľ budeme zotrvávať v našej ,,stanislavskoidnej" ulite. Preto apelujem na kompetentných (a myslím že hovorím za všetkých z nás): takéto akcie, minimálne 4-5x za rok(!) Keď už nič iné, minimálne ten divák nám za to stojí. A celkový dojem z Focus: Antigona? Vivat Müller a Divadelný ústav!


Tomáš Procházka

2 komentáre:

  1. Tomas, tak nieco vymyslime, minuly rok boli asi 4 WS, lennie vsetky boli akurat pre KRD a KH... boli tu z Grotowskeho institutu, boli tu z Londyna.
    Najnovsie vsak chystam creative writing, z pedagogom z Londyna, len vy sa asi budetemotat po Rose Bruford prave...
    sw*

    OdpovedaťOdstrániť